Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


ΦΛΩΡΙΝΑ


 

Ο νομός Φλώρινας βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας και συνορεύει με την Π.Γ.Δ.Μ. και την Αλβανία στα βόρεια και δυτικά αντίστοιχα, ενώ στα νότια συνορεύει με τους νομούς Κοζάνης και Καστοριάς και στα ανατολικά με το νομό Πέλλας. Είναι ένας από τους τέσσερις νομούς της δυτικής Μακεδονίας και είχε πληθυσμό 54.768 κατοίκων στην απογραφή του 2001. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Φλώρινα. Η άλλη μεγάλη κωμόπολη του νομού είναι το Αμύνταιο πού βρίσκεται στα νότια, κοντά στις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδα. Κοντά στο Αμύνταιο βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός του Νυμφαίου.

Μόλις 18 χλμ. ανατολικά της πόλης της Φλώρινας βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου και λίγο ανατολικότερα οι λίμνες Πρέσπες. Η λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας αποτελεί το σημείο επαφής τριών κρατών (Ελλάδα, Αλβανία και Π.Γ.Δ.Μ.), το τριεθνές. Στο νομό ορθώνονται τα όρη Τρικλάριο στα δυτικά, Βέρνο στα νότια, Βόρας στα ανατολικά και Βαρνούντας στα βόρεια.

Ο Νομός αποτελείται από οκτώ Δήμους: Αετού, Αμυνταίου, Κλεινών, Μελίτης, Περάσματος, Πρεσπών, Φιλώτα, Φλώρινας και τέσσερις Κοινότητες: Βαρικού, Κρυσταλλοπηγής, Λεχόβου, Νυμφαίου.

Το κλίμα του Νομού επηρεάζεται από τη γεωγραφική και υψομετρική θέση της περιοχής, σε συνδυασμό με τους μεγάλους ορεινούς όγκους και την παρουσία των λιμνών στις Πρέσπες και στην περιοχή του Αμυνταίου. Το κλίμα είναι καθαρά ηπειρωτικό, με ψυχρούς χειμώνες, πολλές βροχοπτώσεις και χιόνια και μέση ετήσια θερμοκρασία 11,5° C, αν και υπάρχει αισθητή διαφορά μεταξύ των τριών υψιπέδων Αμυνταίου, Φλώρινας και Πρεσπών. Η παρουσία των λιμνών επηρεάζει θετικά το μικροκλίμα των γειτονικών τους περιοχών, προσφέροντας ηπιότερες συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αν και κατά μεγάλες περιόδους ολικού παγετού οι μικρότερες παγώνουν.

Ο Νομός υπέστη μεγάλες απώλειες ανθρώπινου δυναμικού τις δεκαετίες του '50 και του '60, αποτέλεσμα της εσωτερικής (προς τα μεγάλα αστικά κέντρα) και εξωτερικής (Η.Π.Α., Καναδάς, Αυστραλία, Γερμανία, Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης) μετανάστευσης και προσφυγιάς, που οφείλεται στις δυσμενείς πολιτικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο της ξένης κατοχής, της μετέπειτα εμφύλιας διαμάχης, αλλά και της στρεβλής οικονομικής ανάπτυξης.

Η γεωργία και η κτηνοτροφία αποτελούν τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, που με την αλιεία, την εκμετάλλευση των δασών και το ορυχεία συμμετέχουν με 30% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Α.Ε.Π.) του Νομού και τον χαρακτηρίζουν ως κατεξοχήν γεωργοκτηνοτροφικό Νομό. Τα τελευταία όμως χρόνια υπάρχει και μεγάλη ανάπτυξη στον κλάδο του τουρισμού. Τα αξιοθέατα και οι δραστηριότητες της Φλώρινας είναι τόσο πολλά που ελκύουν κάθε χρόνο πάμπολλους επισκέπτες, οι οποίοι απολαμβάνουν τη διαμονή τους στα εξαιρετικά ξενοδοχεία, ξενώνες και δωμάτια της Φλώρινας και γεύονται τα τοπικά εδέσματα στις προσεγμένες ταβέρνες και εστιατόρια.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ

Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου

Στη θέση Βίγλα, 18 χλμ. από τη Φλώρινα, εκεί που ενώνονται οι οροσειρές του Βέρνου και του Βαρνούντα, βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου, από τα πρώτα που λειτούργησαν στην Ελλάδα, σε υψόμετρο 1.650 μέτρων. Το οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο, το μοναδικό στην Ελλάδα, που βρίσκεται σε Εθνική Οδό, εκτός από το πολύ χιόνι που κρατάει, προσφέρει πίστες διανοιγμένες σε δασώδεις πλαγιές, φυσικά οριοθετημένες από τα δέντρα και τέσσερις αναβατήρες, δύο εναέριους και δύο συρόμενους, τρεις πίστες εγκεκριμένες από τον F.I.S., μία από τις οποίες, του Πισοδερίου, μήκους 2.500 μ., εκπληρώνει τις επιθυμίες των απαιτητικών χιονοδρόμων. Λειτουργεί επίσης ορειβατικό - χιονοδρομικό καταφύγιο, ξενώνας, σαλέ, εστιατόρια, καφετέρια, ενοικιάσεις εξοπλισμού και μαθήματα σκι.

Νυμφαίο

Το φοβερό βλαχοχώρι στο Βίτσι, που αναγεννήθηκε από τις στάχτες του έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης, προσφέρει στον επισκέπτη μοναδικές συγκινήσεις. Στο Νυμφαίο θα βρείτε συναρπαστική φύση και εξαιρετική τουριστική υποδομή, από τις καλύτερες σε χωριό. Το όμορφο Νυμφαίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μ. και οριοθετείται από το παρθένο δάσος με οξιές. Το Νυμφαίο είναι ένας από τους σημαντικότερους διατηρητέους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας και ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Τα σπίτια του Νυμφαίου, αστικά αρχοντόσπιτα, στο παρελθόν γέμισαν με πανέμορφα έπιπλα, στολίστηκαν με μοναδικά κομμάτια, ενώ τα χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας ήταν η τελευταία ευρωπαϊκή μόδα. Εκθέματα όλων αυτών υπάρχουν στο εντυπωσιακό μικρό Μουσείο του χωριού.

Εθνικός Δρυμός Πρεσπών

Το όνομα Πρέσπες αναφέρεται το βορειοδυτικότερο υψίπεδο της ελληνικής επικράτειας, το οποίο απομονώνεται από τον υπόλοιπο νομό της Φλώρινας, από τον Βαρνούντα ανατολικά και το Τρικλάριο νότια. Βόρεια, δεν υπάρχει φυσικό σύνορο, παρά μόνο αυτό που χωρίζει πολιτικά τη μεγάλη Πρέσπα στα τρία γειτονικά κράτη: Ελλάδα, Αλβανία και Π.Γ.Δ.Μ.. Η Μικρή Πρέσπα είναι μια μακρόστενη λίμνη με επιφάνεια 47,35 τετραγωνικών χλμ., από τα οποία τα 43,5 ανήκουν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα στην Αλβανία. Η Μεγάλη Πρέσπα έχει συνολική επιφάνεια 272 τετραγωνικά χλμ., από τα οποία τα 37 - 39 βρίσκονται στην Ελλάδα. Από πολύ νωρίς, αναγνωρίστηκε η μοναδικότητα και η σπουδαιότητα των Πρεσπών και η Ελληνική Πολιτεία ανακήρυξε την περιοχή Εθνικό Δρυμό, το 1974. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο εθνικό δρυμό στην Ελλάδα, με έκταση 250 τετραγωνικά χλμ., από τα οποία η ζώνη απόλυτης προστασίας καταλαμβάνει 49,3 τετραγωνικά χλμ..

Λίμνη Βεγορίτιδα και Πετρών

Στα όρια των νοτιοδυτικών απολήξεων του Βόρα με τα χαμηλότερα βορειοανατολικά σημεία της λεκάνης του Αμυνταίου έχουν σχηματισθεί οι λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδα. Η λίμνη Βεγορίτιδα είναι από τις βαθύτερες λίμνες της Ελλάδας. Στη λίμνη Πετρών έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από ενενήντα είδη πουλιών, ενώ στο σύμπλεγμα αυτών, περισσότερα από 130, πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα. Οι δύο λίμνες συγκαταλέγονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.

Λίμνη Ζάζαρη και Λίμνη Χειμαδίτιδα

Αν και είναι δύο ξεχωριστές λίμνες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, σχεδόν πάντα αναφέρονται μαζί, ίσως γιατί διαμορφώνουν μια ενιαία περιοχή και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους είναι αμοιβαίες. Η λίμνη Ζάζαρη είναι μια από τις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας, σε υψόμετρο 602 μέτρων, έχει εμβαδό περίπου 2 τετραγωνικά χλμ.. Τροφοδοτείται από το ποτάμι του Σκλήθρου, αλλά και από υπόγειες πηγές, ενώ στη συνέχεια τροφοδοτεί τη Χειμαδίτιδα. Η λίμνη Χειμαδίτιδα είναι μεγαλύτερη, έχει έκταση 10,8 τετραγωνικά χλμ. και βρίσκεται 9 μέτρα χαμηλότερα από τη Ζάζαρη. Οι δύο λίμνες συγκαταλέγονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.

Βαρνούντας

Ο Βαρνούντας αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ της λεκάνης της Φλώρινας και των Πρεσπών και εκτείνεται από βόρεια της πόλης της Φλώρινας μέχρι και πέρα από τα σύνορα με την Π.Γ.Δ.Μ.. Ο Βαρνούντας συγκαταλέγεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Χαρακτηρίζεται από διάφορους τύπους βλάστησης με πάρα πολλά σπάνια και σημαντικά είδη χλωρίδας. Ο Βαρνούντας αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια της άγριας ζωής στην Ελλάδα.

Βέρνο

Το Βέρνο ή Βίτσι αποτελεί κατά κάποιο τρόπο συνέχεια του Βαρνούντα και φυσικό σύνορο των νομών Φλώρινας και Καστοριάς. Ψηλότερη κορυφή του είναι το Βίτσι, με ύψος 2.128 μέτρα. Το Βέρνο συγκαταλέγεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών ΝΑΤURΑ 2000. Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αρκετά είδη πανίδας όπως η αρκούδα κ.α..

Βόρας

Ο Βόρας (Καϊμακτσαλάν) είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας με την κορυφή του να φθάνει τα 2.524 μέτρα. Αποτελεί το φυσικό σύνορο των νομών Φλώρινας και Πέλλας, ενώ οι χαμηλές νοτιοδυτικές του πλαγιές διαχωρίζουν τη λεκάνη της Φλώρινας από αυτή του Αμυνταίου. Αν και η πρώτη εικόνα του βουνού από την μεριά της Φλώρινας δείχνει ένα ξερό και άγονο όγκο, το σύνολο του βουνού παρουσιάζει εκτεταμένες περιοχές με έντονη χλωρίδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία πάρα πολλών σημαντικών ειδών πανίδας. Ο Βόρας συγκαταλέγεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.

Ξενώνες και Ξενοδοχεία

Στη Φλώρινα θα βρείτε πληθώρα ξενώνες, ξενοδοχεία, παραδοσιακά δωμάτια με τζάκι, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες, δραστηριότητες όπως ιπασσία, Trekking, πεζοδρομίες και άλλες πολλές. Ρωτήστε τη Reception του ξενοδοχείου σας και θα σας δώσουν όλες τις απαρταίτητες πληροφορίες.

16 χρήστες online  
Σχόλια Επισκεπτών
Πάνος - Λουκία:
27-04-2011 14:55:20

Το Νυμφαίο είναι ένα από τα πιο καταπληκτικά χωριά που μείναμε. Ο συνδυασμός πέτρας και ξύλου είναι αρμονικά...
Χρήστος:
28-02-2011 15:58:54

H Φλώρινα αγαπημένος προορισμός. Γραφική, νόστιμη, εντυπωσιακή,απλή, φιλόξενη, με ωραίους ανθρώπους, η καρδιά...
Ντανιέλα - Γιάννα:
10-11-2010 16:17:54

Είπαμε να ξεσκάσουμε και την κάναμε για βόρεια και δυτικά. Καταλήξαμε στο Νυμφαίο, αφού ένας φίλος μας...
Κώστας - Μαίρη:
28-10-2010 23:17:04

Υπέροχο το Νυμφαίο στη Φλώρινα, ένας παραδοσιακός οικισμός όνειρο, με ξενώνες και παραδοσιακά σπίτια και...
Παρασκευάς - Ζίνα:
11-10-2010 12:40:55

Περάσαμε υπέροχα στο ξενοδοχείο Αίθριον, ιδίως στο Spa που χαρήκαμε πριβέ για μία ολόκληρη ώρα. Τι να πω, αν δεν...
Anastasia:
11-03-2010 21:01:59

Enimerothika gia ton xenona Kontogianni apo diafimistiko email kai pragmatika otan eida to site tou emeina. Einai katapliktikos kai anipomono na ertho. Tha sas grapso ta sxolia mou meta ti diamoni...
Charis:
26-02-2010 16:44:57

Δεν θα ήξερα πόσο ποιοτικά εστιατόρια υπάρχουν σε απομακρυσμένα μέρη αν δεν πήγαινα στο φοβερό εστιατόριο...
Νάσος:
10-02-2010 16:05:56

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει πολλά υπέροχα μέρη όπως η Φλώρινα. Μάλλον πρέπει να αλλάζουμε συνέχεια...


Τουριστικός οδηγός για τη Φλώρινα. Πληροφορίες για την περιοχή, δραστηριότητες, ξενοδοχεία, ξενώνες, διαμονή, φαγητό, διασκέδαση
Τα κείμενα και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του www.focusgreece.com
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή τους.
Οδηγός Φλώρινα
Φλώρινα - Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου - Πρέσπες - Βεγορίτιδα - Αμύνταιο - Νυμφαίο - Βίτσι - Φλώρινα | Φλώρινα - Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου - Πρέσπες - Βεγορίτιδα - Αμύνταιο - Νυμφαίο - Βίτσι - Καιρός | Φλώρινα - Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου - Πρέσπες - Βεγορίτιδα - Αμύνταιο - Νυμφαίο - Βίτσι - Χωριά | Φλώρινα - Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου - Πρέσπες - Βεγορίτιδα - Αμύνταιο - Νυμφαίο - Βίτσι - Αξιοθέατα | Φλώρινα - Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου - Πρέσπες - Βεγορίτιδα - Αμύνταιο - Νυμφαίο - Βίτσι - Πρόσβαση | Φλώρινα - Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου - Πρέσπες - Βεγορίτιδα - Αμύνταιο - Νυμφαίο - Βίτσι - Σύνδεσμοι | Φλώρινα - Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου - Πρέσπες - Βεγορίτιδα - Αμύνταιο - Νυμφαίο - Βίτσι - Βιβλίο Επισκεπτών
Φλώρινα - Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου - Πρέσπες - Βεγορίτιδα - Αμύνταιο - Νυμφαίο - Βίτσι - Διαμονή | Φλώρινα - Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου - Πρέσπες - Βεγορίτιδα - Αμύνταιο - Νυμφαίο - Βίτσι - Φαγητό | Φλώρινα - Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου - Πρέσπες - Βεγορίτιδα - Αμύνταιο - Νυμφαίο - Βίτσι - Διασκέδαση | Φλώρινα - Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου - Πρέσπες - Βεγορίτιδα - Αμύνταιο - Νυμφαίο - Βίτσι - Αγορές | Φλώρινα - Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου - Πρέσπες - Βεγορίτιδα - Αμύνταιο - Νυμφαίο - Βίτσι - Δραστηριότητες | Φλώρινα - Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου - Πρέσπες - Βεγορίτιδα - Αμύνταιο - Νυμφαίο - Βίτσι - Προσφορές | Φλώρινα - Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου - Πρέσπες - Βεγορίτιδα - Αμύνταιο - Νυμφαίο - Βίτσι - Επικοινωνία